26/1-15

Ojdå, kom precis på att jag glömt skriva om måndagens lektion... Så jag gör det nu istället. 
 
Brilliant var lite grinig i boxen, ville inte att jag skulle ta av täcket... ett täcke som för övrigt bestod av med hål än täcke! Han surade lite medan jag borstade men när jag plockade fram min supermjuka borsta och gnuggade honom i pannan blev han glad och gosig istället. Stod och njöt så öronen hängde åt varsitt håll och ögonen gick i kors, haha!
 
Lektionen då... Brilliant var piggelin, hann ville inte stå still när jag skulle sitta upp och när jag väl kravlat mig upp så började han takta direkt. Men han lugnade sig efter bara en liten stund. Vi kom till arbete rätt fort, han trampade på bra med spetsade öron och kändes finfin. Uppvärmning i skritt och trav på volt och fyrkant, efter ett tag gjorde vi hörnpasseringar i 90grader för ytterhjälperna. Sedan skulle vi rida på hörnlinjerna, sätta lite extra tryck i hästarna när vi red in på dem och samtidigt behålla formen. Det gick okej, visst finns det saker att jobba på, som att Brilliant inte behöver ha så himla bråttom hela tiden och att jag måste våga ta i honom lite mer. 
 
Efter ett tag fick vi lägga in galopp där vi kände att vi hade plats för det. Min första galoppfattning gjorde jag när vi svängt in på hörnlinjen och jäklar, vad Brilliant satte fart! Hästrumpan framför kom emot oss alldeles fort så jag fick svänga undan, fick inte stopp på honom i tid! Men ja, sedan blev det bättre. Jag personligen tycker Brilliant funkar bäst om vi fått galoppera igång ett tag innan, inte bara köra 2-5 galoppsprång och sakta av direkt. Nej, dete var bättre veckan innan när vi fick galoppera på ett tag, då blev han så fin, så fin samtidigt som galoppern blev lugn och harmonisk samtidigt som den var väldigt, väldigt fin. Nu denna vecka blev han stressad och ville få galoppera på så han drog iväg lite extra. Men jaja, det är sånt som händer. Jag får försöka ha ännu bättre koll på honom nästa gång. Han blir ju inte svår att ta tillbaka egentligen, det är bara det att det går så fort och han täcker så mycket mark så man inte alltid hinner när hästen framför är långsam. Men men, det är bara att fortsätta öva! 
 
 
Brilliant
 
 

Sydney och Madicken

Idag var det Sydneys tur att rida.Hon fick Madicken också denna gång, vilket hon blev glad över. Hon gillar den karamellsöta lilla ponnyn! 
 
Det gick bra att göra i ordning Madicken, hon är en snäll liten ponny. Visserligen ogillar hon när man borstar magen på henne eller när sadelgjorden ska spännas, men det är det inte många som älskar, så det är okej. Hon gör ju inget mer än surar lite. 
 
På lektionen fick de värma upp som vanligt, skritt och trav, vända snett igenom och så vidare. Sedan fick de fördela sig på volterna och en volt i taget fick galoppera. Det var fjärde gången som Syd galopperade, femte gången som hon försökte. Första gången hade hon Chili, andra gången Ross. Tredje gången hade hon Alf, han är så stor och bred så han kände nog inte ens att hon försökte ge galoppskänkel så han bara travade på istället. Fjärde gången hade hon Alf igen, då gick det lite bättre och idag hade hon Madicken. Det gick superbra för dem, Madicken bröt visserligen av några gånger men det är inte helt fel det heller, för då fick Syd öva på att fatta ny galopp. Hon fick använda spöet en del, för Madicken är lite lat plus att de hamnade i täten, vilket Madicken ogillar skarpt. Hon har en tendens att stanna och gå bakåt när hon är i täten, men det gick superbra! Hon hade försökt med det innan, i traven, men Syd fick fram henne så Madicken hade nog fattat att det inte var någon idé att gå baklänges. 
 
Ja, Sydney var verkligen duktig idag, hon gjorde galoppfattning på galoppfattning och kämpade på. Jag är verkligen stolt över henne! 
 
Efter lektionen sa hon att hon blivit lite rädd först när Madicken började galoppera, att det kändes som det gick väldigt fort. Då hade hon hållit igen lite så Madicken bröt av till trav... då hade hon tänkt "jag litar på mig själv och jag litar på Madicken", slappnat av, fattat ny galopp och det hade känts bra! Bra tänkt av min smarta lilla unge!
 
 
Sydney och Madicken innan lektionen
 
 
 
 

19/1-15

Förra veckan blev det ingen ridning för mig, roade mig med att ligga hemma och spy istället. Hade helt klart föredragit att rida. 
 
Nåväl, igår var det måndag och dags för veckans höjdpunkt... Jag fick Brilliant, vilket jag som vanligt kände mig nöjd med. Vi har hittat varandra så pass att han nu till och med börjat gosa och skoja med mig, vilket jag tycker är roligt. Med skoja menar jag till exempel när jag kratsar hans framhovar, då kan han buffa mig med mulen i baken. Kollar jag på honom så ser han så oskyldig ut, men när jag fortsätter kratsa så buffas han igen. Och gosa, ja... han har börjat lägga sitt stora huvud mot min kind och mysa, jag får klia honom och han tycker det är mysigt. Jag med, för den delen. 
 
Ridlektionen då... Vi var bara sju stycken då tre hade avbokat. Skönt med mer plats tyckte jag. Vi värmde upp som vanligt, skritt trav på volt och fyrkant, Brilliant kändes pigg och glad. Sedan fick vi galoppera på volterna. Vi var fyra på vår volt, så det var lite mer plats än vanligt. Och som vi galopperade! Vi fick till en riktigt bra fattning, sedan galopperade vi på... det kändes som vi galopperade i typ 20 varv eller något. Första varven fick han komma igång, sträcka på sig och bara vara. Sedan började vi jobba, det gick att korta och länga galoppen, öka och samla... han var så himla samarbetsvillig och ja, det kändes verkligen toppen! Något som förvånade mig var att vi inte behövde bryta av till trav en enda gång, det tror jag aldrig hänt förr i vår grupp. Det brukar oftast bero på att någon som får ett avbrott i galoppen stannar kvar på spåret, samlar sin häst och fattar ny galopp, och är man då ett gäng på volten så blir det lätt så att man måste bryta av om man kommer bakom. Men igår red alla som fick avbrott in från spåret, fattade ny galopp innanför och galopperade sedan ut på spåret där plats fanns. Precis som det ska vara när man är så pass många!
 
I vänster galopp gick det väl inte riktigt lika bra, Brilliant tenderar att vika halsen i det varvet, så vi jobbade mycket med det. Det arbetet gick rätt bra men när vi skulle sakta av så hade vi glömt hur man bromsar och tog ett varv extra i galopp. Jaja, det var kul att galoppera lite extra i alla fall, att hinna jobba lite mer i galoppen och inte bara oroa sig för att någon annan ska tränga ut en i väggen eller plötsligt bryta av till så kort trav att vi skulle kunna skritta om dem precis framför oss!
 
Efter galoppern roade vi oss med att lägga volter i varje hörn, volterna skulle vara max fyra meter i diameter. Brilliant och jag visade oss vara rätt duktiga på det, vi gjorde runda, fina volter med bra takt och tempo och i en bra form. I slutet gjorde vi några volter med ca två meter i diameter, också det fungerade bra. Vi lyckades med alla minivolter utan att välta, det är fan bra, alltså! Han är ju en stor häst, långa ben som vi måste hålla koll på samt en högerbog som gärna smiter iväg lite om man inte har koll. 
 
Det var en rolig lektion och jag tror Brilliant också tyckte det var rätt kul!
 
 
 
Fina BrilliantVÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!

Namn: Carola Paro

Mer om mig: Mamma till Sydney och Sheena, gift med en underbar man, student, hästtokig, student, bokmal, ordknarkare, hemmakock, hemmabagare och hobbyfotograf.