Hjälmen är livsviktig - när det gäller hästar och barn måste säkerheten gå först

Ibland blir jag lite fundersam på hur människor tänker. Som det här med ridhjälm... Alla barn och helst också vuxna ska använda ridhjälm när de rider, det är en självklarhet för mig. Det är också en självklarhet att man ska ha en hjälm som sitter bra på huvudet, inte vickar fram och tillbaka och riskerar att åka av före ungen när hen väl dimper i marken, något alla gör någon gång vid ridning. På samma sätt ska hjälmen inte sitta för hårt och klämma. 
 
Men i alla fall... jag pratade med en människa, en förälder, som ansåg att henoms barn var så känsligt och därmed inte kunde ha en hjälm som satt åt på något sätt. Hakbandet skulle helst vara så löst att man fick in 1-2 knytnävar mellan bandet och hakan... 
 
Visst, man vill inte att ens unge ska ha det obekvämt. Men allt är inte alltid tokbekvämt. Säkerheten måste gå först. Jag hjälpte det där barnet att hitta en hjälm som satt bättre och hen började gråta och gnälla. Ja, jag kan förstå att det kändes ovant då denna hjälm satt som den skulle istället för som den hjälm hen använt tidigare, som gick att dra ned över näsan på ungen bara man nuddade vid den. 
 
Okej om man nu vill riskera sin egen säkerhet, eller som i detta fall, sitt eget barns... Men alla de andra ungarna då? De som, om olyckan är framme och denna unge dimper i backen, ser vad som händer, om hjälmen åker av och barnet ifråga slår i rejält? Ska de behöva se sådant? Bli rädda? När det finns bra chanser att slippa om man har en hjälm i passande storlek. Om det är så att barnet verkligen inte klarar av det, då bör man fundera på om ridning verkligen är en lämplig aktivitet för henom. 
 
 

Kommentarer
Postat av: SaraV

Håller med dig fullt ut! Säkerheten framför skönhet&bekvämlighet.. Sen får de se ut hur det vill !

2013-05-09 @ 21:17:43
URL: http://ourson.blogg.se
Postat av: Karin

Herregud. Föräldrar. Alltså inte för att vara sån men kan den inte göra mer skada än nytta då? Slå sönder näsben om den trillar framåt? Lämnar pannan bar om den trillar bakåt? Trillar av HELT??

Svar: Exakt. Men alla tänker inte på samma sätt. För vissa är det viktigast att allt är bekvämt för stunden...
Barbamama

2013-05-13 @ 14:11:02
URL: http://tonsa.blogspot.com
Postat av: Karin

och jag insåg nu när jag läste igen att "föräldrar" så klart borde ha haft något "prefix" eller epitet för du är ju också förälder och tänker ju inte så ;)

Svar: Hahahaha, ingen fara, jag kan själv se skillnad på mig och sådana där typer! Sedan är ju ingen förälder perfekt heller, det ska man inte vara, det ställer bara orimliga krav på barnen. Men när det gäller säkerheten, då tummar jag inte, inte när jag är medveten om det. Och hjälm har man av en anledning...
Barbamama

2013-05-13 @ 15:59:53
URL: http://tonsa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

TrackbackVÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!

Namn: Carola Paro

Mer om mig: Mamma till Sydney och Sheena, gift med en underbar man, student, hästtokig, student, bokmal, ordknarkare, hemmakock, hemmabagare och hobbyfotograf.