En riktigt dålig arbetsplats

Makens arbetsplats är verkligen vidrig. Övertid var och varannan dag, ett fackombud som godkänner allt som arbetsgivaren kommer med, chefer som kommer ner till arbetstagarna på golvet och skriker...

Nu inatt är de beordrade att jobba till 03:00. Jonas ska upp imorgon, han har ett liv utanför arbetet också. Sedan är det inget arbete imorgon, fabriken är stängd på kvällen, och eftersom Jonas är anställd av ett bemanningsföretag så har han då skyldighet att på eftermiddagen åka in till deras kontor och sitta några timmar. Såklart kände han att det är bara onödigt, de kommer ändå inte att ha något uppdrag åt honom, så han tog ledigt imorgon. Men nu på matrasten (vid 18-tiden ikväll) kommer någon av de överordnade och talar om för honom att han ska på hälsokontroll imorgon klockan 10:00. Utanför sin ordinarie arbetstid. På en dag då han har tagit ledigt. Plus att vare sig han jobbar till ordinarie sluttid (00:12) eller jobbar över, så kommer inte dygnsvilan att bli den som den ska vara, det vill säga 11 timmar. Plus att Jonas som sagt är upptagen på förmiddagen imorgon, saker som inte går att ställa in eller ändra på.

Den där arbetsplatsen är verkligen vidrig. Vi får hela tiden ändra våra liv för att de kommer med övertider, helgjobb och sådant trams. Börja sköta fabriken på ett vettigt sätt, anställ tillräckligt många för att kunna följa tempot som beställaren kräver, och börja för sjutton anställa folk som inte försöker mygla hela tiden! Tänk också på att en arbetstagare som hela tiden känner sig stressad, som oroar sig för att hela tiden måsta ställa in planerade saker med familjen, inte mår bra i längden. Detta leder till ett sämre utfört arbete på sikt.

Facket då? Ja, de gör som sagt inte mycket... fackombudet verkar vara bäste vän med arbetsgivaren, eller så får han extra betalt för att godkänna allt. Det känns i alla fall så när ingenting händer, ingenting görs.

Det är så mycket som är fel på denna arbetsplats, så mycket som skulle kunna förbättras om de bara tänkte långsiktigt... men det är väl för mycket begärt.

Vilken arbetsplats det handlar om? Jag skriver såhär: det är en av Volvos underleverantörer... Tänk er själva när något händer så att arbetarna av trötthet inte förmår att uträtta ett fullgott arbete, dessa delar ska in i bilar som vem som helst kan köpa... är det säkert? Vill någon ha en bil vars vissa komponenter har tillverkats av en arbetare som inte får vila, som tvingas att arbeta övertid natt efter natt efter natt?

Vad har då Volvo för ansvar? Som det verkar, inte något ansvar alls. Detta är lite knepigt tycker jag, klädkedjor ska ha koll på att de som tillverkar deras kläder får en skälig lön, att de inte arbetar under slavliknande förhållanden, att de inte anligar barn... Men Volvo slipper tydligen ansvar, för här i Sverige kan ju ingen tvingas arbeta under slavliknande förhållanden, här är vi inte livegna! Eller?Utmaning!

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 - vad står där?

"Medan jag tvättade henne lade jag märke till de många små..."

 

2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?
Ingenting

 

3. Vad var det senaste du såg på tv?
Ett avsnitt "Små Einsteins" med ungarna.

 

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:
21:57

 

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
Bamse-cd från Sydneys rum, dvd:n som spelar in, någon som klirrar med nycklar i trappen och en bil som kör förbi.

 

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
Gick hem med barnen från förskolan, klockan var väl 16:00 eller så...

 

7. Vad tittade du på innan du började svara på den här undersökningen?
Bloglovin´

 

8. Vad har du på dig?
Underkläder, mjukbyxor, slarvtröja...

 

9. Drömde du något inatt? I så fall - vad?
Inte något som jag kommer ihåg... trots att jag är förkyld, brukar ju nästan alltid drömma extra mycket då.

 

10. När skrattade du senast?

När jag nattade Sydney, vi pratade och gosade och hon råkade kittla mig...

 

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?
Tapeter, några tavlor, masker, en hylla...

 

12. Har du sett något konstigt på sistone?
Förutom standardsvaret "mig själv i spegeln"? Hmm... hantverkare som arbetar, det är nog det konstigaste jag har sett!

13. Vad tycker du om den här utmaningen?
Tja... lite sisådär kanske...

 

14. Vilken var den senaste film du såg?
"Avalons dimmor"

 

15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?

Betala skulder, köpa ett schysst radhus, leja bort all städning och sådant tråkgöra och se till att utbilda mig till kriminolog! Och just det, åka till en massa coola ställen och se intressanta saker!

 

16. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
Jadu... vet inte riktigt vad jag ska berätta... finns inte så mycket som inte många känner till... att jag har ingått en deal med djävulen om att aldrig behöva bli magsjuk mer, det räcker att ha spytt dygnet runt i 2*8 månader tycker jag...


17. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?

Jag skulle tillåta alla att få veta var dömda pedofiler och andra äckel håller hus.

 

18. Tycker du om att dansa?

Nej fy fan!


19. George Bush?
Han e la cool...

20-21. Vad skulle dina barn heta, pojke resp. flicka?
Om vi skulle få en till flicka så skulle jag kalla henne för Rebelle... en pojke skulle få heta Movitz... Vet dock inte vad maken skulle tycka om saken... men det blir inga fler ungar här, det är då ett som är säkert!

 

22. Skulle du någonsin överväga att bo utomlands?
Möjligen några månader om året...

23. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?
"Jag finns inte på riktigt, detta är bara en mardröm."

 

24. Vilka fyra personer vill du ska svara på de här frågorna?

Jonas, Agnes, Annika och Sandra! Och alla andra som har lust, såklart...


Sov gott Linda

Jag hade tänkt lägga in en massa foton här ikväll, men efter att ha läst det sista inlägget i Lindas blogg så har jag tappat lusten för det.

Det är verkligen helt ofattbart, hur kan en ung kvinna måsta dö? Hon hade ju så mycket kvar i livet, sina barn, sin make, sina djur... och en massa släktingar och vänner som har funnits där för henne under hennes kamp. En kamp som monstren tyvärr vann. Nu är tre små barn moderlösa, två av dem lär inte ens minna sin mamma när de växer upp. Ett annat barn miste nu sin plastmamma. En man miste sin hustru.

Jag har följt Lindas blogg under en ganska så lång tid, och jag, precis som alla andra läsare, har verkligen hoppats att utgången av hennes kamp skulle bli helt annorlunda än vad den nu blev. Så många som har läst, kommenterat och hoppats att allt skulle gå bra... Hon vann tävlingar med sin blogg, hon vann bland annat en resa till New York, vi läsare röstade på hennes blogg i tävlingarna för att hon skulle få uppleva så mycket som möjligt tillsammans med sin familj, få skapa minnen för dem allihop, minnen som de kunde ha kvar... Nu är de en mindre att minnas... Sov gott Linda!

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!

Namn: Carola Paro

Mer om mig: Mamma till Sydney och Sheena, gift med en underbar man, student, hästtokig, student, bokmal, ordknarkare, hemmakock, hemmabagare och hobbyfotograf.