Skillnad på hat och hat?

Ett flertal gånger har jag på Facebook försvarat vår demokrati mot människor som anser att om man inte tycker som de, då tycker man fel. För detta har jag fått något rent otroligt mycket skit, jag har blivit kallad både det ena och det tredje. Och ja, de får absolut känna så, men dessa människor bör försöka tänka ett steg längre än vad de gör idag.
Vi har alltså demokrati här i landet. I vårt land, Sverige, betyder det att vi har fria val där alla medborgare har rätt att lägga sin röst på valfritt registrerat parti. Om ett parti får tillräckligt många röster, 4% är gränsen, så kommer de in i vår riksdag och har där möjlighet att få påverka beslut som ska tas med tanke på folket och landets bästa.
Under en relativt lång tid så har det varit sju partier med i riksdagen, Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. I årets val nådde ett åttonde parti över 4%-spärren. Detta parti är Sverigedemokraterna. Många människor har svårt att förstå detta, de anklagar dem som röstat på Sverigedemokraterna för att vara rasister, nazister, sjuka i huvudet, brottslingar, våldsmänniskor och en massa annat. Jag tänker inte försvara SD, det finns idioter inom detta parti precis som det finns inom alla andra. SD har en bakgrund med "lik i garderoben", men det har de andra partierna också. Tänk bara på Socialdemokraterna som startade Rasbiologiska Institutet och som minst två gånger försökte få igenom sitt förslag om tvångssteriliseringar i riksdagen, de fick igenom det till slut. Vidare kan man se Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet som slutade kalla sig för kommunist men inte tog avstånd från värderingarna, då det skulle se bra ut i media om han inte längre benämnde sig för just kommunist.

Nu har vi alltså åtta partier i riksdagen. Alla åtta ska behandlas med respekt, alla åtta ska visa varandra respekt. Alla har nämligen rätt till sina åsikter. Om någon inte tycker om en annans åsikter så ska dessa bemötas i diskussioner, med argument. Inte genom att frysa ut någon, mobba någon.
Detta har jag försökt få fram, men människor har då tagit för givet att jag försvarar SDs alla åsikter. Det gör jag inte, jag tycker att SD har vissa bra åsikter, vissa mindre bra. Men så tycker jag om alla partier. Jag försvarar SDs rätt att finnas på samma villkor som de andra riksdagspartierna! Hade det varit Kommunistiska partiet, vilka är relatvit synliga här i Göteborg, som blivit lika illa behandlade som SD blir idag, så hade jag försvarat också deras rätt att finnas och få yttra sig.

En person skrev på Facebook saker som att "nu ska vi ut och hata de jävla Sverigedemokraterna", då jag påpekade att hat inte hjälper, det gör bara att man blir lika usel som den man säger sig hata, fick jag till svar att "sådant beror på vem man hatar". Gör det verkligen det? Är inte hat lika illa oavsett vem det är som hatar, och vem man än hatar? Jag tycker det.

En annan sak som är lite lustig... alla dessa som skrivit otrevligheter och ärligt talat, betett sig väldigt illa, på Facebook och till viss del även här i min blogg (jag har inte godkänt alla kommentarer då kränkande sådana inte är av intresse), ingen av dessa har frågat mig vilket parti jag röstade på i årets val. Jag tror ärligt talat inte att särskilt många skulle gissa rätt. Dock säger deras beteende mer om dem än om mig.


Valvaka

Sitter och tittar på valvakan, spännande värre! Ser ut att vara klart att Sveriges riksdag för första gången på snart 20 år får in ett nytt parti, Sverigedemokraterna. Detta tyder på ett missnöje hos befolkningen. Kan vara bra att något händer som rör om i grytan.


Ta ditt ansvar

Idag är det alltså val. Ett oerhört intressant val där vi alla har möjlighet att rösta på det alternativ som just vi ser som det rätta. Ett val där ett nytt parti, Sverigedemokraterna, för första gången sedan Ny Demokrati kan ta plats i Sveriges riksdag. Om det inte fuskas för mycket, vill säga. Valfusk har redan skett i årets val, valsedlar har plockats bort, gömts och på vissa ställen har röstande medborgare till och med blivit störda och antastade när de har stått i rösbåset och gjort sitt val. Det är brott mot vår demokrati, detta helt oavsett vilket parti det är som drabbas.
Jag hoppas att alla idag tar sitt ansvar, gå och rösta! Om ni inte redan förtidsröstat, vill säga. Det är på det här sättet vi kan påverka, det är nu, idag, vi kan visa våra medmänniskor hur vi vill att det land vi lever i ska se ut. Vill vi att det bara ska vara sjuklövern i riksdagen, må så ske, men om vi vill att ett annat parti ska få ta plats, då kommer detta att ske. Oavsett resultatet så ska det respekteras!

Jag kommer att fortsätta respektera mina medmänniskors val idag, liksom jag gjort hela tiden. Självklart kommer jag fortsätta diskutera när jag inte är enig med någon, en diskussion är uppfriskande och kan leda till nya tankar och insikter och utvecklar oss alla som individer. Jag kommer inte att ta bort någon som vän på Facebook eller andra sidor bara för att de tycker annorlunda än jag, det respekterar jag mina vänner alltför mycket för. Tyvärr har jag inte alltid själv fått åtnjuta den respekten.
VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!

Namn: Carola Paro

Mer om mig: Mamma till Sydney och Sheena, gift med en underbar man, student, hästtokig, student, bokmal, ordknarkare, hemmakock, hemmabagare och hobbyfotograf.